Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πεπτικό σύστημα 3 - Το ταξίδι της τροφής συνεχίζεται



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να δείτε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα μέσα από μια διαδραστική εφαρμογή.

(αναδημοσίευση από:  http://stin-e-taxi. blogspot.com   )

Πατώντας START  ξεκινάτε, με το zoom μπορείτε να δείτε από κοντά τι συμβαίνει σε κάθε σημείο του πεπτικού συστήματος, με το continue προχωράτε  και με τους αριθμούς  βλέπετε τα διάφορα όργανα  του πεπτικού.

 Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να κάνεις τις  ασκήσεις .
( Ασκήσεις από τον Αναστάσιο Μελιόπουλο)

Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Κρητικές μαντινάδες



Μαντινάδα  είναι είδος δημοτικού, δεκαπεντασύλλαβου, και συνήθως ομοιοκατάληκτου, δίστιχου που τραγουδιέται κυρίως στην Kρήτη . Οι μαντινάδες είναι συνήθως αυτοσχέδιες.
Για ένα Κρητικό, μαντινάδα είναι κάτι παραπάνω από τον παραπάνω ορισμό, κάτι παραπάνω από μερικές αράδες λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι τρόπος έκφρασης, είναι ιδέα, είναι τρόπος ζωής. Με μαντινάδα εκφράζει ο Κρητικός την αγάπη, τον έρωτα, τον πόνο, το χωρισμό, τη μοναξιά και κάθε συναίσθημα που πηγάζει από την ευαίσθητη κρητική ψυχή...

Χαίρομαι που είμαι Κρητικός και όπου σταθώ το λέω
με μαντινάδες χαίρομαι
με μαντινάδες κλαίω.

Τις μαντινάδες έρχεται να πλαισιώσει η Κρητική μουσική. Ο λυράρης, ο λαουτιέρης, ο μαντολινιέρης πλέκουν τα δάχτυλά τους ανάμεσα στις χορδές κι ο νους ταξιδεύει. Ταξιδεύει σε μονοπάτια και σε τόπους που μόνο η κρητική μας μουσική μπορεί να τον οδηγήσει.

                    Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μαντινάδων.

 
·         Έρωτας    Αγάπη       Όνειρο    Χωρισμός    Ζωή    Θάνατος    Βάσανα
·         Γάμος      Στρατό        Καρδιά        Κρήτη     Λεβεντιά     Ομορφιά    Ξενιτιά
·         Φιλία      Ευχές      Χιουμοριστικές     Διάφορες    Φεγγάρι    Μοναξιά    Μοίρα
·         Μαύρα ρούχα           Θάλασσα      Πουλιά    Βιόλες     Σκέψη

 Αναδημοσίευση από  http://www.mantinada.gr/

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Τρισδιάστατη ζωγραφική

Δύο πολύ όμορφες παρουσιάσεις με τρισδιάστατες ζωγραφιές σε  δρόμους και σε κτίρια.
Αναδημοσίευση από το blog "Πέμπτη.... και καλύτεροι".(http://stin-e-taxi.blogspot.com/)

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Διατροφή

Χωρίς τροφή δεν αντέχει κανείς μας πολύ καιρό. Για να κινούμαστε, να μιλάμε, να αναπνέουμε, για τη λειτουργία της καρδιάς και όλων των άλλων οργάνων του σώματός μας αλλά και για να αναπτύξουμε τα οστά και τους μυς μας, χρειαζόμαστε ενέργεια και πρώτες ύλες, τις οποίες παίρνουμε από τις τροφές. Στις τροφές βρίσκουμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται  ο οργανισμός μας.  Κάθε ένα από αυτά συμβάλλει με διαφορετικό τρόπο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα.


Δεκαδικοί αριθμοί

Κάνε ΚΛΙΚ στις παρακάτω εικόνες για να  θυμηθείς όσα είπαμε για τους δεκαδικούς αριθμούς και τα δεκαδικά κλάσματα.
Δεκαδικά κλάσματα



Δεκαδικοί αριθμοί και δεκαδικά κλάσματα


Πολλαπλασμός με το 10, το 100, το1000......

Η εκπαίδευση στο βυζάντιο

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Γιορτή Πολυτεχνείου (1)

Επαναληπτικές ασκήσεις στη Γεωγραφία

Στα κεφάλαια 8-12 μάθαμε τις θάλασσες, τα πελάγη και τα ακτογραφικά στοιχεία της Έλλάδας (νησιά, χερσονήσους, κόλπους, όρμους,  ακρωτήρια, πορθμούς, ισθμούς, διώρυγες κ.ά. )


Κάνε ΚΛΙΚ στις εικόνες για βρεις τα διάφορα ακτογραφικά στοιχεία.

Ακρωτήρια
                                       (αναδημοσίευση από  http://123-op.blogspot.com )
                                                                 Κόλποι
 (αναδημοσίευση από  http://123-op.blogspot.com )

Εντόπισε στο χάρτη τις χερσονήσους
 (αναδημοσίευση από  http://123-op.blogspot.com )

Εντόπισε στο χάρτη τους πορθμούς και τον ισθμό.
 (αναδημοσίευση από  http://123-op.blogspot.com )

Κάνε ΚΛΙΚ στις ασκήσεις

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Επαναληπτικές ασκήσεις στη Φυσική


 


Κάνε ΚΛΙΚ παρακάτω στις ασκήσεις για να δοκιμάσεις τις γνώσεις σου στην ενέργεια.
                        ΑΣΚΗΣΗ 1
                        ΑΣΚΗΣΗ 2
                        ΑΣΚΗΣΗ 3
                        ΑΣΚΗΣΗ 4
                        ΑΣΚΗΣΗ 5
                               ΑΣΚΗΣΗ 6

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πηγές ενέργειας

                                                                                           πηγή: kpe.Καστοριάς

Κάνε   ΚΛΙΚ ΕΔΩ  για να μάθεις περισσότερα για την ενέργεια.










                            ΑΣΚΗΣΗ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ακτογραφικά στοιχεία

Διαδραστικός χάρτης της Κωνσταντινούπολης


Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για έναν διαδραστικό χάρτη της Κωνσταντινούπολης.

Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης

Το Μέγα Παλάτι της Κωνσταντινούπολης

Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης

Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη

Τεν Τεν


Χάρτινος ήρωας που «γεννήθηκε» στις 10 Ιανουαρίου 1929 από το πενάκι του βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί (1907-1983), γνωστότερου ως Ερζέ. Οι πρώτες του ιστορίες δημοσιεύτηκαν στο νεανικό ένθετο της εφημερίδας των Βρυξελλών «20ος αιώνας».
Ο Τεν Tέν (Tintin) είναι ο ξανθομάλλης νεαρός με το χαρακτηριστικό τσουλούφι, που δουλεύει ως ρεπόρτερ και μπλέκεται σε απίθανες περιπέτειες μυστηρίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μαζί με τον πιστό του σκύλο Μιλού, ένα λευκότριχο φοξ τεριέ.  Άλλοι συνεργάτες και φίλοι του είναι οι ντετέκτιβς Ντιπόν και Ντιπόν, ο Καπετάνιος Χάντοκ και ο καθηγητής Τρύφων Τουρνεζόλ.


Ο Μιλού είναι ταυτισμένος με τον Τεν Tέν και για πολλά χρόνια η σειρά είχε τίτλο «Οι περιπέτειες του Τεν Ττέν και του Μιλού». Σε αυτές τις ιστορίες, ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αφού είναι και ο μοναδικός σύντροφος του ήρωα. Συνομιλεί κανονικά με τον Τεν Τεν, λέει τη γνώμη του, διαφωνεί και συμβουλεύει. Το ουσιαστικό τους δέσιμο, όμως, δεν παραβλέπει διαφορές στο χαρακτήρα και τάσεις ανεξαρτησίας. Ο Μιλού πατάει πιο σταθερά στα πόδια του, ενώ ο Τεν Τεν δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την επιτυχία της αποστολής του.


Ο ρόλος του Μιλού υποβαθμίζεται με την εμφάνιση του καπετάνιου Χάντοκ. Σταδιακά, οι ιστορίες γίνονται πιο σύνθετες, με τον Τεντέν και τον καπετάνιο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Όμως, όλο και κάποια ευκαιρία εμφανίζεται για τον  Μιλού, που έχει το δικό του τρόπο να πρωτοστατεί. Άλλωστε, η ιδιαίτερη αγάπη εκατομμυρίων θαυμαστών αποδεικνύει ότι δεν έπαψαν ποτέ να τον θεωρούν το άλλο μισό του Τεντέν.
Το επιτυχημένο κόμικ του Ερζέ έχει ξεπεράσει τις διακόσια εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως και έχει κυκλοφορήσει 24 τεύχη (το τελευταίο το 1983). Οι περιπέτειες του Τεν Τεν έχουν μεταφραστεί σε 58 γλώσσες και έχουν γυριστεί τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες.

Πηνελόπη Δέλτα



Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Είχε δυο μεγαλύτερα αδέλφια, την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη, το γνωστό "Τρελαντώνη" του ομώνυμου βιβλίου της. Μετά τη γέννηση της Πηνελόπης ακολούθησαν άλλα τρία παιδιά, ο Κωνσταντίνος (που πέθανε σε ηλικία 2 χρόνων), ο Αλέξανδρος και η Αργίνη.

Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε προσωρινά στην Αθήνα το 1882, όπου η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον πλούσιο Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα. Μαζί του απέκτησε τρεις κόρες: τη Σοφία (μετέπειτα Μαυροκορδάτου), τη Βιργινία (μετέπειτα Ζάννα) και την Αλεξάνδρα (μετέπειτα Παπαδοπούλου). Επέστρεψαν στην Αλεξάνδρεια το 1905, όπου η Πηνελόπη γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη, τότε υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.

Η Δέλτα μετακόμισε στη Φρανκφούρτη το 1906 και το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο "Για την Πατρίδα", εκδόθηκε το 1909. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σύντομα ακολουθεί και το δεύτερο μυθιστόρημά της, "Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου". Το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί το 1909 την εμπνέει να γράψει το "Παραμύθι χωρίς όνομα" (1911).

Το 1913, η οικογένεια Δέλτα επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια και το 1916 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αθήνα, όπου ο πατέρας της Δέλτα, Εμμανουήλ Μπενάκης, είχε εκλεχθεί δήμαρχος. Ανέπτυξαν στενή φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον οποίο και προσκαλούσαν συχνά στην εξοχική τους οικία στην Κηφισιά. Το 1925, εκδίδεται "Η ζωή του Χριστού", ενώ την ίδια χρονιά εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της πολυομυελίτιδας, αρρώστιας που θα την ταλαιπωρήσει μέχρι το θάνατό της. Το 1929, ξεκίνησε τη συγγραφή της τριλογίας "Ρωμιοπούλες", η οποία τελείωσε το 1939. Το πρώτο βιβλίο, "Το Ξύπνημα", καλύπτει γεγονότα των ετών 1895-1907, η "Λάβρα" καλύπτει τα έτη 1907-1909 και το "Σούρουπο" τα έτη 1914-1920.

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκαν άλλα τρία μυθιστορήματά της: ο "Τρελαντώνης" (1932), όπου περιγράφει τις περιπέτειες του αδερφού της, όταν όλα τα αδέρφια ήρθαν από την Αίγυπτο να περάσουν το καλοκαίρι με τη θεία τους (σε ένα σπίτι του Τσίλερ) στον Πειραιά, ο "Μάγκας" (1935), η ζωή στην Αλεξάνδρεια με τα μάτια του μικρού σκυλιού της οικογένειας, και τα "Μυστικά του Βάλτου" (1937), όπου η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τη λίμνη των Γιαννιτσών κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

Το 1941, ο Φίλιππος Δραγούμης, εμπιστεύεται στη Δέλτα τα ημερολόγια και το αρχείο του αδερφού του, Ίωνα Δραγούμη, στα οποία η Δέλτα πρόσθεσε περίπου 1000 χειρόγραφες σελίδες με σχόλια για το έργο του Δραγούμη. Στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα όπου τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτονεί παίρνοντας δηλητήριο.  Πέθανε στις 2 Μαΐου. Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.
Πηνελόπη Δέλτα - Μάγκας