Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Το χαρούμενο λιβάδιΣ’ ένα λιβάδι μακριά από την πόλη υπάρχουν λευκές μαργαρίτες που δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο.  Αυτή η λευκή ομοιομορφία όμως διαταράσσεται από την εμφάνιση μιας κατακόκκινης παπαρούνας. Οι μαργαρίτες αντιδρούν καθώς  άλλες νιώθουν απειλή, άλλες απορούν με την προέλευση της παπαρούνας και άλλες απλώς διερωτώνται τι θέλει εκεί. 
Τα πράγματα αλλάζουν όταν  η γιαγιά-μαργαρίτα τους μιλά για τη διαφορετικότητα προκαλώντας τον προβληματισμό τους.  Οι μαργαρίτες σιγά σιγά διώχνουν τη δυσπιστία τους για την παπαρούνα και της προσφέρουν τη θέση που της αρμόζει. 
Άλλωστε ένα ασπροκόκκινο λιβάδι είναι αναμφίβολα ένα πιο ενδιαφέρον τοπίο από ένα  μονότονο λευκό. Η  φιλία, η  αγάπη και η κατανόηση κάνουν πιο εύκολη και πιο όμορφη τη ζωή. Η ενσωμάτωση του ξένου, του διαφορετικού μπορεί να φέρει περισσότερη αρμονία και ομορφιά.


Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Επαναληπτικές ασκήσεις στον Τρωϊκό πόλεμο

Κάνε ΚΛΙΚ στις εικόνες για να κάνεις μερικές επαναληπτικές ασκήσεις στην ενότητα του Τρωϊκού πολέμου.


Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Φρυκτωρίες


 Ο Αισχύλος στο έργο του Αγαμέμνων περιγράφει την είδηση της πτώσης της Τροίας, η οποία μεταδόθηκε ως τις Μυκήνες με τις φρυκτωρίες .
 Οι φρυκτωρίες ήταν ένα σύστημα συνεννόησης με σημάδια που μεταβιβάζονταν από περιοχή σε περιοχή με τη χρήση πυρσών στη διάρκεια της νύκτας
(φρυκτός =πυρσός και ώρα = φροντίδα).   Όταν η Τροία έπεσε στα χέρια των Αχαιών, ο Αγαµέµνονας ειδοποίησε 
την Κλυταιµνήστρα µέσα σε µια νύχτα.  Οι άνθρωποί του άναψαν 
δυνατή φωτιά στην κορυφή της Ίδης, στην Τροία, και πολλές φωτιές,
 η µια µετά την άλλη, µετέφεραν το µήνυµα από βουνό σε βουνό µέχρι της Μυκήνες:
Ίδη -> Λήµνος -> Άθως -> Εύβοια -> Κιθαιρώνας -> Μυκήνες. 


Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες μέχρι το 1850 αλλά μπορούσε να μεταφέρει μηνύματα μόνο με ένα κοινό κώδικα.

Αναδημοσίευση από atlantes.blogspot


Ο Δούρειος ίππος και η καταστροφή της Τροίας

Το αμπέλι (5)

Το αμπέλι (4)