Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η Ώρα της Γης

Περισσότερες από 157 χώρες και περιοχές θα λάβουν μέρος φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η Ώρα της Γης, με κεντρικό μήνυμα «Χρησιμοποίησε την ενέργειά σου για να κάνεις την αλλαγή πραγματικότητα (Use your power to make change a reality)».

Το Σάββατο 29 Μαρτίου, οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα, για μία ώρα, από τις 8.30 έως τις 9.30 το βράδυ, προκειμένου να στείλουν μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν κάθε χρόνο μνημεία - σύμβολα σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια αλλά και σπίτια.

Η Ελλάδα συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη χρονιά στη συγκεκριμένη εκστρατεία που ξεκίνησε το 2007 στην Αυστραλία με πρωτοβουλία του WWF.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Το 2014 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιρλανδίας. Το μήνυμα το έγραψε η πολυβραβευμένη Ιρλανδή συγγραφέας Siobhán Parkinson, που κατοικεί στο Δουβλίνο.  Έχει γράψει περισσότερα από 25 βιβλία, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει υπηρετήσει στην ΙΒΒΥ ως συνυπεύθυνη της έκδοσης του περιοδικού Bookbird και τώρα ασχολείται με την έκδοση παιδικών βιβλίων, καθώς και με τη διδασκαλία δημιουργικής γραφής. Συνεργάζεται με πολλά σχολεία και φροντίζει ιδιαίτερα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.



Την αφίσα τη φιλοτέχνησε η Niamh Sharkey, πολυβραβευμένη Ιρλανδή εικονογράφος, συγγραφέας και δημιουργός κινουμένων σχεδίων που έχουν προβληθεί στην τηλεόραση. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Κατοικεί στο Δουβλίνο με την οικογένειά της.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/ Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνε τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις εκδόσεις Ψυχογιός και διανέμεται με τη φροντίδα τους.


Το φετινό μήνυμα μετάφρασε στα ελληνικά η Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, η συγγραφέας κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.


Γράμμα στα παιδιά του κόσμου - Siobhán Parkinson (Ιρλανδία)

Συχνά οι αναγνώστες ρωτούν τους συγγραφείς πώς γίνεται και γράφουν τις ιστορίες τους – από πού έρχονται οι ιδέες ; Από τη φαντασία μου, απαντάει ο συγγραφέας. Α, μάλιστα, μπορεί να πουν οι αναγνώστες. Αλλά πού είναι η φαντασία σας, κι από τι είναι φτιαγμένη, κι έχουν όλοι φαντασία;
Α, λέει τότε ο συγγραφέας, η φαντασία είναι μέσα στο κεφάλι μου βέβαια και είναι φτιαγμένη από εικόνες και λέξεις, αναμνήσεις και ίχνη από άλλες ιστορίες και λέξεις, κομμάτια από πράγματα και μελωδίες και σκέψεις και πρόσωπα και τέρατα και σχήματα και λέξεις, κινήσεις και λέξεις, κύματα και αραβουργήματα και τοπία και λέξεις, αρώματα και αισθήματα και χρώματα και ρίμες και μικρούς ήχους και ξαφνικούς θορύβους και γεύσεις κι εκρήξεις ενέργειας και γρίφους και αύρες και λέξεις. Και στροβιλίζονται όλα εκεί μέσα και τραγουδούν κι αλλάζουν διαρκώς σαν τα βλέπεις από καλειδοσκόπιο κι αιωρούνται και κάθονται και σκέφτονται και τσιγκλούν το κεφάλι.
Βέβαια φαντασία έχει ο καθένας, διαφορετικά δε θα μπορούσαμε να ονειρευόμαστε. Η φαντασία του καθενός, ωστόσο, δεν έχει μέσα της το ίδιο υλικό. Στους μάγειρες ίσως περιέχει γεύσεις κυρίως και στους ζωγράφους χρώματα και σχήματα κυρίως. Όμως η φαντασία των συγγραφέων είναι γεμάτη κυρίως από λέξεις.Με λέξεις λειτουργεί επίσης και η φαντασία εκείνων που διαβάζουν ή ακούνε ιστορίες. Η φαντασία του συγγραφέα πλάθει και ανακατεύει και φτιάχνει ιδέες και ήχους και φωνές και χαρακτήρες και γεγονότα μέσα στην ιστορία∙ και η ιστορία είναι φτιαγμένη από λέξεις και μόνο, στρατιές από κουλουριαστά σημαδάκια που γεμίζουν τις σελίδες. Έρχεται τότε ο αναγνώστης και τα σημαδάκια ζωντανεύουν. Μένουν στη σελίδα, εξακολουθούν να μοιάζουν με στρατιές, αλλά τρεχοβολούν και στη φαντασία του αναγνώστη και ο αναγνώστης τώρα σχηματίζει και συνδέει έτσι τις λέξεις, ώστε η ιστορία να εκτυλίσσεται μέσα στο δικό του ή στο δικό της το κεφάλι, όπως έκανε κάποτε στο κεφάλι του συγγραφέα.
Αυτός είναι ο λόγος που ο αναγνώστης είναι εξίσου σημαντικός για την ιστορία με το συγγραφέα. Υπάρχει μόνο ένας συγγραφέας για κάθε ιστορία, υπάρχουν όμως εκατοντάδες ή χιλιάδες ή μπορεί και εκατομμύρια αναγνώστες, που διαβάζουν στη γλώσσα του συγγραφέα, ή σε άλλες γλώσσες στις οποίες μπορεί να έχει μεταφραστεί. Χωρίς τον συγγραφέα η ιστορία δε θα είχε γεννηθεί ποτέ. Αλλά χωρίς τις χιλιάδες των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, η ιστορία δεν θα είχε ζήσει όλες τις ζωές που θα μπορούσε να ζήσει.
Κάθε αναγνώστης μιας ιστορίας έχει κάτι κοινό με κάθε άλλο αναγνώστη της. Ξεχωριστά ο καθένας, αλλά και μαζί κατά κάποιον τρόπο, ξαναδημιουργούν την ιστορία του συγγραφέα στη δική τους φαντασία - μια πράξη που είναι ταυτόχρονα ιδιωτική και δημόσια, προσωπική και κοινή, ατομική και διεθνής. Κι αυτό ίσως είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι.
Συνεχίστε να διαβάζετε!

Κάνε ΚΛΙΚ στις εικόνες για παλαιότερες αναρτήσεις .




Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ

«Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ» είναι μια ταινία μικρού μήκους τoυ κινηματογραφικoύ στoύντιο Moonbot. Εμπνευσμένο από τον τυφώνα “Κατρίνα”,  και τον βουβό κινηματογράφο, τον μάγο του Oζ αλλά και από αγάπη για τις ωραίες ιστορίες, η ταινία εξιστορεί το τι συνέβη στον ήρωα Μόρις Λέσμορ που μετά την επέλαση ενός τυφώνα βρίσκεται σε έναν φανταστικό κόσμο όπου τα βιβλία έχουν ζωντανέψει και συμπαραστέκονται στους ανθρώπους. Έτσι, η ταινία παρουσιάζει με χιουμοριστικό τρόπο την ευεργετική προσφορά των βιβλίων και το πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τα αναγνώσματα που τους συνεπαίρνουν. Μια καταπληκτική ταινία 15 λεπτών που αναμιγνύει διάφορες κινηματογραφικές τεχνοτροπίες. Κέρδισε το βραβείο Όσκαρ για ταινίες μικρού μήκους για το 2012.


Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ο Κεραμιδοτρέχαλος

Ο Μπόμπιρας είναι ένα αγόρι που ζει σε μια μεγαλούπολη και νιώθει μόνος και παραμελημένος γιατί οι γονείς του δεν προλαβαίνουν με τις υποχρεώσεις στη δουλειά και το σπίτι να ασχοληθούν μαζί του και ο μεγάλος αδελφός του τον περιφρονεί.Από το παράθυρο μπάινει ξαφνικά ένα παράξενο ανθρωπάκι ο Στίκης ο Κεραμιδοτρέχαλος που μένει στις στέγες παρέα με τις γάτες και τα αστέρια. 
Ο Στίκης γίνεται σύντροφος του Μπόμπιρα στα παιχνίδια και τις σκανταλιές και επειδή είναι ορατός μόνο από όποιον πιστεύει σε αυτόν δημιουργούνται ξεκαρδιστικές καταστάσεις και παρεξηγήσεις. Ερχεται όμως η στιγμή που ο Κεραμιδοτρέχαλος εξαφανίζεται ξαφνικά όπως ήρθε αλλά υπόσχεται πως πάντα θα είναι δίπλα στον φίλο του.
 Η στιγμή που θα χρειαστεί η βοήθεια του Στίκη δεν αργεί γιατί ο Δήμαρχος θέλει να ξεριζώσει το δασάκι της γειτονιάς για να το κάνει πάρκινγκ .
Θα μπορέσουν μικροί μεγάλοι να αντισταθούν στα συμφέροντα που τους απειλούν και να σώσουν το δασάκι;
 Θα νιώσει ο Μπόμπιρας την αξία της συνεργασίας και της φιλίας;
 Θα καταλάβει τη δύναμη που κρύβει μέσα του;



      

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ο Φίλιππος και τα μαγικά κρόταλα

Ένα ωραίο πρωινό, ο Φίλιππος, ένα αγόρι που αγαπάει την ιστορία και τις περιπέτειες, ανεβαίνει στο λόφο απέναντι από την Ακρόπολη. Μελετάει με τη φαντασία του κόσμους παλιούς, θαυμαστούς και κάνει μια ευχή: "Αχ! να μπορούσα να δω τη γιορτή της θεάς Αθηνάς!"

Ξαφνικά, μια χορεύτρια εμφανίζεται μέσα από τις μυρτιές. Κρατάει στα χέρια της δυο κρόταλα. 
Από πού έρχεται; Τ' όνομά της είναι άγνωστο. Τότε, ακούγεται ένας μουσικός, ρυθμικός ήχος: Τακ... τακ... τακ... τακ... 
Κι ο Φίλιππος, με τρόπο μαγικό, ταξιδεύει στην αρχαία Αθήνα. 
Μπροστά του θα ζωντανέψει η πομπή των Παναθηναίων: οι καβαλάρηδες με τ' άλογα, τ' άρματα, τα βόδια, οι μουσικοί. Τι γίνεται, όμως, όταν ο ρυθμικός ήχος από τα μαγικά κρόταλα της χορεύτριας αλλάξει;
 


Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να διαβάσεις ή να ακούσεις την ιστορία.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ο άνθρωπος στον πλανήτη γη

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον πλανήτη.



"Πρόγραμμα Γλαύκα"

Μια διαδικτυακή εφαρμογή για παιδιά με θέμα την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολη.

Στόχος της εφαρμογής είναι η γνωριμία των παιδιών με τις φθορές, τα αίτια και τα είδη των επεμβάσεων, με τα επαγγέλματα των ανθρώπων που πραγματοποιούν τα αναστηλωτικά έργα καθώς και με τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά.
Πρωταγωνιστής είναι η Γλαύκα, ένα ιπτάμενο ρομπότ που καθοδηγεί το παιδί σε όλες τις ενότητες της εφαρμογής. 
Αποστολή του παιδιού είναι να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σχεδιασμού της Γλαύκας και να κερδίσει το βραβείο συμμετοχής του. Αυτό όμως προϋποθέτει την πολύ καλή γνώση της αποκατάστασης των μνημείων της  Ακρόπολης, η οποία παρουσιάζεται μέσα από πέντε θεματικές ενότητες
το ταξίδι,  τη βοήθεια,   το πλήρωμα,   τη δράση και το  μέλλον.
Κάθε ενότητα περιλαμβάνει την προετοιμασία, τη συνοπτική δηλ. παρουσίαση του θέματος  και τη δοκιμασία, το παιχνίδι. Σε κάθε παιχνίδι ανακεφαλαιώνονται οι γνώσεις όλης της ενότητας.

 Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να 
μεταβείς στην εφαρμογή.


6 Μαρτίου: Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας

Κάνε ΚΛΙΚ στις εικόνες για τις παλαιότερες  αναρτήσεις σχετικά με την ενδοσχολική βία.










Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Σκουπιδιστάν

Στα πλαίσια του προγράμματος για την ανακύκλωση, στην τάξη διαβάσαμε και ζωγραφίσαμε το βιβλίο του Κώστα Μάγου ¨Σκουπιδιστάν¨.


Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ζωγραφίζοντας την ελιά στην τάξη μας



Αριστοφάνης - Όρνιθες

 Γεννήθηκε στην Αθήνα το 445 π.Χ. περίπου, και πέθανε στα μέσα της δεκαετίας του 380 π.Χ. Έζησε στην Αθήνα  και μεγάλωσε τα χρόνια που ξεκίνησε για την Αθήνα και τους κατοίκους της μία εποχή ειρήνης και άνθησης, κατά την οποία στην πολιτική ζωή κυριαρχούσε η προσωπικότητα του Περικλή (ειρήνη με την Σπάρτη  και την Περσία ), και η οποία διήρκεσε μέχρι την έναρξη του τριακονταετούς Πελοποννησιακού πολέμου το 431 π.Χ..
Ήταν γιος του Φιλίππου, γνήσιου Αθηναίου, από τον Δήμο Κυδαθηναίων κι έτσι θεωρείται κι αυτός ντόπιος. Για τη ζωή του, όμως, μόνο ελάχιστα μας είναι σήμερα γνωστά.
Παντρεύτηκε  νωρίς κι απέκτησε τρεις γιους, τον Φίλιππο, τον Νικόστρατο και τον Αραρότα. 
Έλαβε συνολικά, 10 μεγάλα πρώτα βραβεία σε σχετικούς θεατρικούς διαγωνισμούς.
 Από τα έργα του φαίνεται πως είχε εξαιρετική μόρφωση, γενική και ειδική. Εκτός από τη καθολική μόρφωση, που η Αθήνα   του Περικλή  έδινε στους νέους, γνώριζε άριστα τα έργα των προηγούμενων ποιητών και φρόντισε να τελειοποιηθεί στη σκηνική τέχνη. Ήτανε πνευματωδέστατος ευφυολόγος, χιουμορίστας και με περίσσεια τόλμη καυτηρίαζε, προπάντων τους δημαγωγούς, τους σοφιστές και τον Δήμο Αθήνας.
Έργα του Αριστοφάνη:
Λυσιστράτη (411 π.Χ.),  Νεφέλαι (423 π.Χ.) , Αχαρνείς (425 π.Χ.), Πλούτος (388 π.Χ.)

Ειρήνη (421 π.Χ.), Θεσμοφοριάζουσαι (411 π.Χ.), Εκκλησιάζουσαι (393-392 π.Χ.)

Όρνιθες (414 π.Χ.), Βάτραχοι (406 π.Χ.), Σφήκες (422 π.Χ.), Ιππείς (424 π.Χ.)



Κυριακή 2 Μαρτίου 2014