Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

"Ο Πέτρος και ο λύκος" του Σεργκέι Προκόφιεφ



 Από τα πιο γνωστά μουσικά παραμύθια (αν όχι το πιο γνωστό) για μικρά παιδιά είναι το έργο του Προκόφιεφ "Ο Πέτρος και ο λύκος". Ο Σεργκέι Προκόφιεφ ήταν Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος. 
Ο Πέτρος είναι ένα μικρό αγοράκι που ζει στη ρώσικη επαρχία μαζί με τον παππού του. Μια μέρα, ξεχνάει την πόρτα του κήπου ανοιχτή και μια πάπια επωφελείται για να πάει στη γειτονική λίμνη να κολυμπήσει. Εκεί τσακώνεται με ένα πουλί ενώ πλησιάζει μια γάτα. Ο Πέτρος όμως προειδοποιεί το πουλί, και αυτό ανοίγει τα φτερά του και πετάει σ” ένα κοντινό δέντρο να γλυτώσει. Ο παππούς του Πέτρου καταφθάνει μουρμουρίζοντας και επαναφέρει το παιδί στο σπίτι. Κλείνει την πόρτα του φράκτη γιατί ανησυχεί ότι θα εμφανιστεί ο λύκος. Πράγματι αυτό γίνεται. Ο γάτος το αντιλαμβάνεται και σκαρφαλώνει ψηλά στο δέντρο να προστατευτεί ενώ η πάπια που μόλις βγήκε από τη λίμνη είναι άτυχη και ο λύκος την κάνει μια χαψιά. Ο Πέτρος που τα είδε όλα, παίρνει ένα μακρύ σκοινί, σκαρφαλώνει τη μάντρα και ανεβαίνει στο δέντρο. Ζητάει απ’ το πουλί να πετάξει σε κύκλους πάνω από το κεφάλι του λύκου ώστε να του αποσπάσει την προσοχή. Ετοιμάζει μια θηλιά, τη ρίχνει και καταφέρνει να πιάσει το λύκο απ” την ουρά. Οι κυνηγοί εμφανίζονται εκείνη τη στιγμή καθώς βγαίνουν από το δάσος. Θέλουν να ρίξουν μια τουφεκιά στον λύκο αλλά ο Πέτρος τους σταματάει. Όλοι μαζί ξεκινούν τότε μια θριαμβευτική πομπή με την οποία οδηγούν τον λύκο στο ζωολογικό κήπο και κλείνει το έργο.

Το έργο του Προκόφιεφ "Ο Πέτρος και ο λύκος" είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν τη διαφορετικότητα  στον ήχο των μουσικών οργάνων και πώς μπορούμε να περιγράψουμε καταστάσεις, ανθρώπους και ζώα με τη μουσική.

PETER & WOLF from TERAB2 on Vimeo.