Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Κεφ. 5.27 - Ιστορία Ε΄- Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων

Φ.Ε.7.3 Φυσική Ε΄- Ενότητα Φως "Φως και σκιές"


Παίξε με τη σκιά διαφόρων αντικειμένων .


Ένα συγκινητικό animation βίντεο, μια ιστορία για τα όνειρα. Η απελευθέρωση της φαντασίας που μπορεί να χορέψει με την πραγματικότητα, με σκοπό την ελευθερία. Η ελπίδα, η χαρά της ελπίδας, σε κάθε δωμάτιο υπάρχει μια μπλε λάμψη, που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το κάθε εμπόδιο!!!Φ.Ε. 7.2 Φυσική Ε΄-Ενότητα Φως "Διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή σώματα"

Φ.Ε.7.1 Φυσική Ε΄- Ενότητα Φως -"Η διάδοση του φωτός"

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

Η δημιουργία του κεραυνού


Το ταξίδι της ενέργειας


Ηφαίστειο Σαντορίνης

26ο Κεφ. Γεωγραφ'ιας Ε΄- Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης

Τα ηφαίστεια, όπως και οι σεισμοί, είναι διεργασίες που δρουν στο εσωτερικό της Γης, αλλά τα αποτελέσματά τους επιδρούν στην επιφάνειά της αλλάζοντας τη μορφή της.

                                                      Η δομή ενός ηφαιστείου.


               Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να δεις την ανατομία του ηφαιστείου.

Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα.Όλα τα ηφαίστεια δεν είναι ενεργά, ώστε να δραστηριοποιούνται και να εκρήγνυνται. Πολλά από αυτά είναι σβησμένα, που σημαίνει ότι δραστηριοποιήθηκαν στις περιόδους εκείνες, για τις οποίες ο άνθρωπος δεν έχει ιστορικές μαρτυρίες.

Η λάβα, που βγαίνει από τον κρατήρα του ηφαιστείου, ρέει στις γύρω περιοχές και μαζί με την ηφαιστειακή τέφρα δημιουργούν εύφορα εδάφη. Η τέφρα, που επιστρώνει το έδαφος, το καθιστά πολύ γόνιμο, πλούσιο σε κάλλιο και φωσφορικό οξύ.Τα εδάφη αυτά ονομάζονται ηφαιστειογενή.
Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, η λάβα και η τέφρα που εκχέουν τα ηφαίστεια, καθώς και τα πετρώματα που εκτινάσσουν αποτελούν υλικά ωφέλιμα για τον άνθρωπο.

 Οι περισσότερες λάβες δίνουν εξαιρετικά οικοδομικά υλικά και διάφορα μέταλλα σε μεγάλες ποσότητες, τα οποία ο άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Επίσης κατά την έκχυση της ηφαιστειακής στάχτης απελευθερώνονται αέρια, τα οποία προκαλούν συμπύκνωση των υδρατμών στην ατμόσφαιρα και οι βροχοπτώσεις που προξενούνται μπορούν να φθάσουν ακόμη και στις έρημες περιοχές.

Ακόμη, μερικές φορές, εμφανίζονται πηγές θερμών ιαματικών νερών.

  O σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που συμβαίνει στο εσωτερικό της Γης και τα αποτελέσματά του επιδρούν στην επιφάνειά της προκαλώντας συχνά μεγάλες καταστροφές.
 Ένας δυνατός σεισμός μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στο γήινο ανάγλυφο, δηλαδή να δημιουργήσει ρήγματα, φαράγγια, να βυθίσει ή και να ανυψώσει κομμάτια ξηράς στη θάλασσα.
Η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή και μάλιστα η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη.                                                     

Εφόσον ο κίνδυνος από τους σεισμούς είναι μεγάλος για πολλές περιοχές της πατρίδας μας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε στην περίπτωση σεισμού.    
Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα για τους σεισμούς.    

                                            

Επανάληψη 6ης Ενότητας Φυσικής Ε΄- Ηλεκτρισμός
ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Φ.Ε. 6.7 Φυσική Ε΄ Διακόπτης

Ενότητα 10η Γλώσσας Ε΄ - Ταξίδια στα αστέρια

Ένα εντυπωσιακό project της Google «100.000 Stars» σας ταξιδεύει κυριολεκτικά στα αστέρια. Πρόκειται για έναν ψηφιακό διαδραστικό χάρτη που σας επιτρέπει να περιπλανηθείτε στο διάστημα και να γνωρίσετε τα 119.617 κοντινότερα αστέρια στον πλανήτη μας. Ο τρισδιάστατος διαδραστικός χάρτης απεικονίζει τα 400 δισεκατομμύρια αστέρια που βρίσκονται στον γαλαξία μας, ωστόσο εστιάζοντας σε αυτά, μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες όπως τη σύνθεση, την ηλικία τους και την απόσταση τους από τη Γη, ενώ κουνώντας το ποντίκι, μπορείς να τα δεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
ΚΕΦ. 24 Ιστορία Ε΄ Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς