Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Το δάσος

Δάσος είναι τα δένδρα, οι θάμνοι και οι υπόλοιποι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί που μαζί με το έδαφος και το κλίμα βρίσκονται σε συνεχή επίδραση και εξάρτιση μεταξύ τους. Είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος και σπουδαίος συντελεστή οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Μια πολύτιμη πηγή υγείας, αναψυχής, ομορφιάς, ζωής και ένας προστάτης του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.
Το δάσος λοιπόν είναι ένα σύνολο πολυσύνθετο, με δική του ζωή και με ξεχωριστή θέση, ρόλο και σημασία μέσα στη φύση και με τεράστιες δυνατότητες, που εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα συμβάλλουν ουσιαστικά και σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και στην δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.
Έτσι το δάσος είναι αυτό που:
v    Παράγει το απαραίτητο και αναντικατάστατο για την ζωή μας οξυγόνο, ενώ         συγχρόνως   δεσμεύει το επικίνδυνο για την ζωή διοξείδιο του άνθρακα.
v    Μειώνει την ένταση του φωτός και επιδρά στην σύνθεσή του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτοκλίμα.
v     Απορροφά και εξουδετερώνει διάφορες επιβλαβείς ουσίες.
v    Αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες και παρεμποδίζει το σχηματισμό δρόσου και πάχνης.
v    Μειώνει την ένταση του ανέμου.
v    Μειώνει τους θορύβους.
v    Αυξάνει τις βροχές, μετατρέπει σε βροχή την υγρασία του αέρα και υγροποιεί την ομίχλη.
v    Συγκρατεί το νερό της βροχής και δεν το αφήνει να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το διαβρώνει.
v     Ενισχύει τα υπόγεια νερά.
v     Βελτιώνει την ποιότητα του νερού ενεργώντας σαν φίλτρο.
v     Συγκρατεί το έδαφος και εμποδίζει την διάβρωση.
v     Εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας του εδάφους και την αυξάνει.
v     Δεν εξαντλεί το έδαφος και βοηθά στην δημιουργία νέου εδάφους.  
v   Εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών.
v    Παράγει σημαντικές ποσότητες βιομάζας, μας προσφέρει διάφορα δασικά προϊόντα  και δεσμεύει ενέργεια.
v    Δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες διατήρησης διαφόρων φυτικών ειδών.

Οι κίνδυνοι που απειλούν το δάσος !
Μια σπίθα αρκεί να καταστρέψει ένα δάσος. Και όταν καταστρέφεται το δάσος, καταστρέφεται όχι μόνο ένας τεράστιος πλούτος, αλλά και η ίδια η ζωn του ανθρώπου, ο αέρας που αναπνέει, η ομορφιά που βλέπει, η γαλnνη και η ισορροπία της ζωnς του. Είναι απίστευτο, πόσα μπορούν να χαθούν, όταν χάνεται ένα δάσος.
Αιτίες που προκαλούν τη φωτιά...
Από στατιστικές, έχουν εξακριβωθεί οι αιτίες που προκαλούν τις πυρκαγιές. Βασικό αίτιο, είναι η αμέλεια και η απροσεξία.
  • Κάψιμο ξερών χόρτων, καλαμιών κ.α.
  • Κάψιμο Θάμνων για τη διευκόλυνση της βοσκnς
  • Εγκατάλειψη φωτιάς
  • Αναμμένα τσιγάρα n σπίρτα
  • Κάψιμο σκουπιδιών
  • Σπινθnρες από μηχανnματα
  • Χρnση φυσιγγιών με βύσμα
  • Εμπρησμοί
  • Κεραυνοί
  • ΓυαλιάΕκτός από τη φωτιά υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που απειλούν τα δάση μας, όπως:
    1. Ο διαμελισμός του δάσους: αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο επειδn διασπά τη συνέχεια του δασικού τάπητα μειώνοντας έμμεσα τις δυνατότητες ανταλλαγnς γενετικού υλικού. Επιπλέον, με το διαμελισμό του δάσους μειώνεται σημαντικά η δυνατότητα μετακίνησης και αναζnτησης τροφnς για πολλά ζωικά είδη που, με τον περιορισμό του βιότοπου τους, κινδυνεύουν να εξαφανισθούν.
    2. Οι κακές κατασκευές έργων υποδομnς: γνωστό οπτικό φαινόμενο στα δάση οι κακοκατασκευασμένοl δασικοί δρόμοι που προκαλούν ανοικτές πληγές στα δασικό σύστημα αυξάνοντας τη διάβρωση και περιορίζοντας σημαντικά τις δασικές επιφάνειες γύρω τους με τις απαράδεκτές ­εκχωματώσεις και ρίψεις μπαζών.
    3. Οι ρίψεις σκουπιδιών: αποτέλεσμα της χρnσης του δάσους από μη ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, ως χώρου αναψυχnς. Ανοικτές πηγές μικροβιακών οργανισμών, οι συγκεντρώσεις σκουπιδιών χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι λόγω της χημικnς τους σύνθεσης - πλαστικά, σιδερένια κουτιά κτλ, δύσκολα, n καθόλου αποικοδομούνται, παραμένοντας ξένα στοιχεία στο δάσος μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά την αισΘητικn του αξία.
    4. Η ληστρική υλοτομία: βασικός κίνδυνος για το δάσος επειδή αφαιρεί ποσότητες βιομάζας και κυρίως αναγεννητικού υλικού έξω από τα πλαίσια που θέτει η ορΘολογικn διαχείριση των δασών.
    5. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει τα φυτά μεσώ της ενσωμάτωσης των αεριών ρύπων στους μεταβολlκούς και φυσιολογικούς κύκλους τους. Η ρύπανση του εδάφους και των υδάτων επηρεάζει επίσης τα φυτά προκαλώντας ανάλογες μεταβολές στο οικοσύστημα.