Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η ζωή στα βουνά και στις πεδιάδες

Η Ελλάδα είναι ορεινή χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από βουνά.

Ορεινή ονομάζουμε μια περιοχή όπου κυριαρχούν μεγάλα και μικρά όρη και βουνά.
Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών λέγονται ορεσίβιοι.
Πεδινή ονομάζουμε μια περιοχή που βρίσκεται σε μια μικρή ή μεγάλη πεδιάδα.
Η ζωή των ανθρώπων στα πεδινά είναι πιο εύκολη απ' ό,τι στα βουνά. Οι πεδινές περιοχές έχουν λόγω του ομαλού εδάφους αρκετά πλεονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα αυτά δεν παρατηρούνται στις ορεινές περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τόσο λόγω των δυσμενών κλιματικών και  καιρικών συνθηκών όσο και λόγω της μορφολογίας του εδάφους.
Αυτά τα προβλήματα οδηγούν συχνά τους κατοίκους στη φυγή προς τα πεδινά.

 .
Οι κάτοικοι στις ορεινές περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους   εξαιτίας του εδάφους. Τα βουνά δυσκολεύουν την κατασκευή δρόμων έτσι το οδικό δίκτυο είναι φτωχό και  δύσκολο. Κάποιες περιοχές είναι δύσβατες.


Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολά κατα τους χειμερινούς μήνες, όταν  υπάρχουν βροχές, χιόνια ή παγωνιές. 
Οι μετακινήσεις, η επικοινωνία, η ενημέρωση,  η προμήθεια αγαθών,  η πρόσβαση στα σχολεία, στην εργασία και σε οποιοδήποτε άλλο κέντρο καθώς και  η αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας  γίνονται με μεγάλη δυσκολία ή αποκλείονται εντελώς.







Τα βουνά δυσκολεύουν την κατασκευή δρόμων και την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου, άρα δυσκολεύουν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών δεν έχουν ούτε μεγάλες εκτάσεις για καλλιέργεια ούτε εργοστάσια στην περιοχή τους ούτε καλές συγκοινωνίες.
Η μορφολογία του εδάφους επιβάλλει στους κατοίκους  περιορισμένες δραστηριότητες και καλλιέργειες.
Η κύρια ασχολία τους είναι η κτηνοτροφία, όμως και αυτή πολλές φορές το χειμώνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πολλοί επίσης ασχολούνται με την υλοτομία.


Σήμερα σε πολλές ορεινές περιοχές αναπτύσσεται μια νέα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τους κατοίκους, ο αγροτοτουρισμός. Με τη βοήθεια του κράτους δημιουργούνται παραδοσιακοί ξενώνες, όπου όλο το χρόνο μπορούν να φιλοξενηθούν επισκέπτες απολαμβάνοντας τις φυσικές ομορφιές και αγοράζοντας προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοι με παραδοσιακό τρόπο.



Στην πατρίδα μας παρατηρούμε ότι η ανάπτυξη γεωργικών εργασιών πραγματοποιείται στις πεδινές εκτάσεις. Εκεί έχουν αναπτυχθεί οι μεγαλύτερες αγροτικές πόλεις, των οποίων οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν με σύγχρονα μηχανήματα. Μπορούν επίσης να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στα κοντινά εργοστάσια ή στις μεγάλες πόλεις με σύγχρονα συγκοινωνιακά μέσα.