Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

ΌμηροςΟ αρχαίος επικός ποιητής Όμηρος είναι ένα ιστορικό πρόσωπο και έζησε στο δεύτερο μισό του 8ου π.Χ. αιώνα
Θεωρείται ο πατέρας της επικής ποίησης και της λογοτεχνίας γενικότερα. Ο Όμηρος φέρεται ως ο συγγραφέας των ποιητικών κειμένων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, από τα πρώτα κείμενα της Ιστορικής περιόδου της αρχαίας Ελλάδας, γνωστά ως «Ομηρικά Έπη».

Τα δυο του αριστουργήματα η Ιλιάδα που αποτελείται απο 15.693 στίχους και η Οδύσσεια απο 12.104 στίχους έμειναν άγραφα και ψάλλονταν σε γιορτές απο ραψωδούς .Επειδή όμως με αυτό τον τρόπο υπήρχε ο κίνδυνος αλλοίωσης τους ο Πεισίστρατος ανέθεσε σε μια επιτροπή με επικεφαλής τον ποιητή Ονομάκριτο να τα καταγράψει.
Η πρώτη φορά που εκδόθηκαν τα δυο έπη ήταν το 1488 στην Φλωρεντία από τον Δημήτριο Χαλκοκονδύλη.

Για τη ζωή του υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες, και αυτές είναι αντιφατικές. Σύμφωνα με ιστορικές πήγες επτά αρχαίες πόλεις διεκδικούν την καταγωγή του η Κύμη, η Χίος, η Κολοφών, η Σμύρνη, η Πύλος, το Άργος και η Αθήνα. 

Φαίνεται πάντως πως επικρατέστερες είναι η Σμύρνη και η Χίος αφού μέσα από τα έργα του περιγράφει αναλυτικά πολλά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και πολλές από τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Στην Χίο φαίνεται να έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.Οι αρχαίοι βιογράφοι αναφέρουν ότι ο Όμηρος ήταν τυφλός. Υπάρχουν επίσης πολλές εκδοχές για το πώς τυφλώθηκε ο Όμηρος.
 Σύμφωνα με μια από αυτές ο Όμηρος πήγε να προσκυνήσει τον τάφο του Αχιλλέα στην Τροία και προσευχήθηκε να εμφανιστεί ο ήρωας μπροστά του. Πράγματι ο Αχιλλέας εμφανίστηκε φορώντας την πανοπλία που είχε κατασκευάσει ειδικά για αυτόν ο θεός Ήφαιστος. Η λάμψη της πανοπλίας ήταν τόσο μεγάλη που τύφλωσε τον ποιητή.
 Σύμφωνα με μία δεύτερη εκδοχή τον ποιητή τύφλωσε η ωραία Ελένη θυμωμένη επειδή την ρεζίλεψε περιγράφοντας την προδοσία της προς τον Μενέλαο.