Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τάλως


Ποιος είπε ότι τα ρομπότ και γενικά οι μηχανές  είναι τεχνολογικά επιτεύγματα της δεύτερης χιλιετίας; Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια αποδεικνύουν πως  στην αρχαία Ελλάδα, κυρίως ο Ήφαιστος και ο Δαίδαλος, ανέπτυξαν τεχνικές που θα τις ζήλευαν πολλοί ακόμα και σήμερα. 

Ένα από τα πιο γνωστά αρχαία ρομπότ στην Ελλάδα ήταν ο διάσημος Τάλως


Ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Θεωρείται ως το πρώτο ρομπότ που αναφέρεται στην μυθολογία. Ο Τάλως ήταν ο άγρυπνος φύλακας της Κρήτης, που έκανε το γύρο των ακτών της Κρήτης τρεις φορές τη μέρα και την προστάτευε από τους εχθρούς της.

Κατά μια εκδοχή, ο Θεός της φωτιάς και του Σιδήρου, ο Ήφαιστος (ή και ο Δαίδαλος) έφτιαξε τον Τάλω και τον χάρισε στον Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ήταν το δώρο του Δία στην Ευρώπη, η οποία μετά τον χάρισε στον γιο της, το Μίνωα. Επίσης, κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ταλῶς σήμαινε ήλιος στην Κρήτη και ότι ο Τάλως ήταν ηλιακή θεότητα που αργότερα μεταπλάστηκε σε ήρωα.
Ο Τάλως, ίσως φτερωτός, έκανε το γύρο της Κρήτης τρεις φορές την ημέρα για να την προστατεύει από τους εχθρούς της. Όταν έβλεπε άγνωστα πλοία, τους πετούσε τεράστιους βράχους και τα βούλιαζε. Επίσης, σε όσους συναντούσε στη στεριά, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του και τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του. Ο Πλάτων μάλιστα, αναφέρει ότι είχε το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων, κουβαλώντας τους μαζί του σε χάλκινες πλάκες. Μάλιστα, σύμφωνα με ένα μύθο, κάποιοι Σαρδόνιοι (από τη Σαρδηνία), βρήκαν φρικτό θάνατο στα πυρακτωμένο κορμί του Τάλω. Επειδή ο Τάλως ξεσπούσε σε ειρωνικά γέλια όταν σκότωνε τους εχθρούς τους, έχει μείνει η έκφραση «σαρδόνιο γέλιο», όταν ένας νικητής μιας μάχης ειρωνεύεται τον ηττημένο.
Ο θάνατος του Τάλω προήλθε από τους Αργοναύτες που γύριζαν από την Κολχίδα. Θέλοντας να αποβιβαστούν οι Αργοναύτες στο νησί αντιμετώπισαν τον γίγαντα που τους κρατούσε σε απόσταση. Τότε η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, μάγεψε με τα λόγια της τον Τάλω, υποσχόμενή του αθανασία. Έτσι μπόρεσε ο Ιάσωνας να του αφαιρέσει το καρφί στη φτέρνα του που έκλεινε τη μια και μοναδική φλέβα. Από τη φλέβα αυτή έρεε αντί για αίμα, λιωμένο μέταλλο που ονομάζοταν ιχώρ. Άλλη μια αδύναμη εκδοχή αναφέρει ότι τον σκότωσε ο πατέρας του Φιλοκτήτη, Ποίας, χτυπώντας τον με βέλος στο ίδιο μοναδικό αδύνατο σημείο του.


Το χάλκινο ρομπότ συμβολίζει, αφενός την μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη της μινωϊκής μεταλλουργίας, αφού οι Μινωΐτες κατάφεραν να φτιάξουν μόνοι τους ένα υπερήρωα από χαλκό. Αφετέρου, ο Τάλως απέδιδε δικαιοσύνη, γεγονός που δείχνει τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι Μινωΐτες στο θεσμό αυτό.

Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για μερικά ακόμα  επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων.