Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Επαναληπτικές ασκήσεις στην Οδύσσεια

Κάνε ΚΛΙΚ στις εικόνες για να κάνεις επαναληπτικές ασκήσεις στην Οδύσσεια.


Δεκαδικοί αριθμοί

Μια πολύ ωραία παρουσίαση για να θυμόμαστε όσα μάθαμε για τους δεκαδικούς αριθμούς.

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα (σε σύντομα βιντεάκια)

ΠΗΓΗ:  ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ  ΒΜ     

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Αττικό Μετρό


Είτε λέγεται υπόγειος σιδηρόδρομος, είτε μετρό,  τα υπόγεια τρένα είναι το πιο δημοφιλές δημόσιο μέσο μεταφοράς σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. 


Το Αττικό Μετρό, ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Αθήνας, λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2000. Είναι ένα εντυπωσιακό έργο που επεκτείνεται συνεχώς σε πολλούς δήμους της Αττικής.


Το Μετρό συντομεύει στο μισό το χρόνο μετακίνησης των κατοίκων στην πόλη σε σχέση με τα άλλα μέσα μεταφοράς. Τα δρομολόγιά του είναι συχνά και εκτελούνται με ακρίβεια. Καθημερινά για τη μετακίνησή τους το εμπιστεύονται περισσότεροι από μισό εκατομμύριο επιβάτες.


Το Μετρό είναι ένα έργο πολιτισμού. Κατά την κατασκευή του πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές και βρέθηκαν σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί. Στους σταθμούς του Μετρό εκτίθενται πλούσια ευρήματα αυτών των ανασκαφών καθώς και έργα σύγχρονης τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών.

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

View more presentations or Upload your own.

            

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Το ηλιακό λεωφορείο


Ήταν κάποτε μια μικρή, ονειρεμένη πολιτεία, η Λιλιπούπολη, που στους δρόμους της ταξίδευε ένα αλλιώτικο λεωφορείο.


Ένα λεωφορείο που το λένε Ηλιοτρόπιο,
με πεταλούδες άσπρες και ροζ,
κάνει κάθε μέρα κι ένα δρομολόγιο
πάνω σε μια γραμμή από φως.

Τρέχα, ηλιακό μου λεωφορείο,
πέρνα σαν αστραπή πορτοκαλιά    
κι απ’ την εξάτμισή σου πέτα γύρω γύρω
ηλιόσπορους να τρώνε τα πουλιά.

Μ’ ένα λεωφορείο που το λένε Ηλιοτρόπιο
γεμάτο γέλια και μουσικές,
πάμε κάθε μέρα κι ένα δρομολόγιο
στις φωτεινές μας Λιλιγειτονιές.Στίχοι της Μαριανίνας Κριεζή από το τραγούδι «Το ηλιακό λεωφορείο»,
που περιλαμβάνεται στο δίσκο της MINOS-EMI   Εδώ Λιλιπούπολη


Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκη. Η εκπομπή θεωρείται στις μέρες μας «θρυλική», τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της στη γενικότερη περίοδο.
Ο τίτλος αντλεί το όνομα από το κλασσικό βιβλίο Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, όπου οι Λιλιπούτιοι αναφέρονται ως μικρόσωμοι άνθρωποι.
  

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Μηχανές του μέλλοντος

Τα ρομπότ είναι αυτόματες μηχανές που ελέγχονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υπάρχει όμως και ένα ρομπότ που περπατάει, μιλάει, 
τραγουδάει και εκτελεί απλές εντολές. 
                                                                  Δες τον ASIMO.
Η Honda Motor Co., Ltd. παρουσίασε το νέο ανθρωποειδές ρομπότ ASIMO, που υιοθετεί την παγκοσμίως πρώτη* τεχνολογία αυτόνομου ελέγχου συμπεριφοράς. Έχοντας προοδεύσει στην αυτονομία, ο νέος ASIMO εξακολουθεί να κινείται χωρίς τηλεχειρισμό. Επιπλέον, με σημαντικά βελτιωμένη νοημοσύνη και φυσική ικανότητα να προσαρμόζεται στις καταστάσεις, ο ASIMO έγινε ακόμα πιο πρακτικός για χρήση σε γραφείο ή δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο.

                         

                                                                       
               
Μηχανές και ρομπότ χρησιμοποιούνται και  στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Το  Curiosity (στα αγγλικά σημαίνει περιέργεια) είναι ένα ρομποτικό όχημα (ρόβερ) το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη  , ως μέρος της αποστολής της NASA. Το όχημα εκτοξεύθηκε τις 26 Νοεμβρίου από το ακρωτήριο Κανάβεραλ   και προσγειώθηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους, στο κρατήρα Γκέιλ, τις 6 Αυγούστου 2012. Το ρομπότ προσγειώθηκε περίπου 2,4 χιλιόμετρα μακριά από το προκαθορισμένο σημείο  μετά από ταξίδι απόστασης 563 εκατομμυρίων χιλιομέτρων .
Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, να διαπιστώσει εάν το σημείο το οποίο είχε επιλεχθεί στον κρατήρα Γκέιλ προσφέρε ποτέ ευνοϊκές περιβαντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του νερού και έρευνες για τον αν ο πλανήτης έχει ευνοϊκές συνθήκες για μελλοντική εξερεύνηση από τους ανθρώπους.
Το Curiosity έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, με βάρος 889 κιλά, 2,9 μέτρα μήκος, 2,7 μέτρα πλάτος και 2,2 μέτρα ύψος. 


                       

Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Τάλως


Ποιος είπε ότι τα ρομπότ και γενικά οι μηχανές  είναι τεχνολογικά επιτεύγματα της δεύτερης χιλιετίας; Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια αποδεικνύουν πως  στην αρχαία Ελλάδα, κυρίως ο Ήφαιστος και ο Δαίδαλος, ανέπτυξαν τεχνικές που θα τις ζήλευαν πολλοί ακόμα και σήμερα. 

Ένα από τα πιο γνωστά αρχαία ρομπότ στην Ελλάδα ήταν ο διάσημος Τάλως


Ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Θεωρείται ως το πρώτο ρομπότ που αναφέρεται στην μυθολογία. Ο Τάλως ήταν ο άγρυπνος φύλακας της Κρήτης, που έκανε το γύρο των ακτών της Κρήτης τρεις φορές τη μέρα και την προστάτευε από τους εχθρούς της.

Κατά μια εκδοχή, ο Θεός της φωτιάς και του Σιδήρου, ο Ήφαιστος (ή και ο Δαίδαλος) έφτιαξε τον Τάλω και τον χάρισε στον Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ήταν το δώρο του Δία στην Ευρώπη, η οποία μετά τον χάρισε στον γιο της, το Μίνωα. Επίσης, κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ταλῶς σήμαινε ήλιος στην Κρήτη και ότι ο Τάλως ήταν ηλιακή θεότητα που αργότερα μεταπλάστηκε σε ήρωα.
Ο Τάλως, ίσως φτερωτός, έκανε το γύρο της Κρήτης τρεις φορές την ημέρα για να την προστατεύει από τους εχθρούς της. Όταν έβλεπε άγνωστα πλοία, τους πετούσε τεράστιους βράχους και τα βούλιαζε. Επίσης, σε όσους συναντούσε στη στεριά, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του και τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του. Ο Πλάτων μάλιστα, αναφέρει ότι είχε το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων, κουβαλώντας τους μαζί του σε χάλκινες πλάκες. Μάλιστα, σύμφωνα με ένα μύθο, κάποιοι Σαρδόνιοι (από τη Σαρδηνία), βρήκαν φρικτό θάνατο στα πυρακτωμένο κορμί του Τάλω. Επειδή ο Τάλως ξεσπούσε σε ειρωνικά γέλια όταν σκότωνε τους εχθρούς τους, έχει μείνει η έκφραση «σαρδόνιο γέλιο», όταν ένας νικητής μιας μάχης ειρωνεύεται τον ηττημένο.
Ο θάνατος του Τάλω προήλθε από τους Αργοναύτες που γύριζαν από την Κολχίδα. Θέλοντας να αποβιβαστούν οι Αργοναύτες στο νησί αντιμετώπισαν τον γίγαντα που τους κρατούσε σε απόσταση. Τότε η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, μάγεψε με τα λόγια της τον Τάλω, υποσχόμενή του αθανασία. Έτσι μπόρεσε ο Ιάσωνας να του αφαιρέσει το καρφί στη φτέρνα του που έκλεινε τη μια και μοναδική φλέβα. Από τη φλέβα αυτή έρεε αντί για αίμα, λιωμένο μέταλλο που ονομάζοταν ιχώρ. Άλλη μια αδύναμη εκδοχή αναφέρει ότι τον σκότωσε ο πατέρας του Φιλοκτήτη, Ποίας, χτυπώντας τον με βέλος στο ίδιο μοναδικό αδύνατο σημείο του.


Το χάλκινο ρομπότ συμβολίζει, αφενός την μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη της μινωϊκής μεταλλουργίας, αφού οι Μινωΐτες κατάφεραν να φτιάξουν μόνοι τους ένα υπερήρωα από χαλκό. Αφετέρου, ο Τάλως απέδιδε δικαιοσύνη, γεγονός που δείχνει τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι Μινωΐτες στο θεσμό αυτό.

Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για μερικά ακόμα  επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων.Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

6 Μαρτίου: Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας


Η 6η  Μαρτίου ορίσθηκε από το υπουργείο ως "Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας".

Τι είναι ενδοσχολική βία; Η βία έχει διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή κοινωνικός αποκλεισμός.

               
                                              Iliopoulos from Stella Mparmpa

Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα. 


     Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για ακούσεις δύο ιστορίες  για τη βία στο σχολείο