Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

5 Ιουνίου 2014 - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο,  σε περισσότερες από 100 χώρες, για να θυμίζει σε όλους το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για την προστασία του πλανήτη, ως το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα είναι και γιορτή για ό,τι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. 
Συμβολίζει επίσης  την ανάγκη συστράτευσης μπροστά στον κοινό στόχο για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και την αειφορική διαχείριση του παγκόσμιου φυσικού μας πλούτου.

 «Ύψωσε τη φωνή σου και όχι τη στάθμη της θάλασσας»
Το μήνυμα αυτό επέλεξε ο ΟΗΕ για το 2014, προκειμένου να επισημάνει τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.


Το 2014 ο ΟΗΕ επέλεξε να στηρίξει τα μικρά νησάκια των ωκεανών– που μπορεί να είναι και κράτη – γιατί αυτά είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

                           


  Στόχος του ΟΗΕ είναι να βοηθήσει την προστασία των νησιών στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων, ιδίως ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αλλαγής του κλίματος.