Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ( Ηρώδειο )


Το εντυπωσιακό ρωμαικό θέατρο που βρίσκεται στους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών, στη νότια πλευρά, χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.



 Ένας Αθηναίος ευγενής, ο Τιβέριος Κλαύδιος Ηρώδης ο Αττικός, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της συζύγου του, Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, διέθεσε χρήματα για  χτιστεί το θέατρο και γι αυτό το λόγο πήρε αρχικά το όνομα της γυναίκας του της Ρηγίλλης και στη συνέχεια το δικό του, Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού ή απλά Ηρώδειο.
 Ο προορισμός του οικοδομήματος ήταν κατά κύριο λόγο οι μουσικές εκδηλώσεις και για το λόγο αυτό ονομάστηκε Ωδείο. Η ανάγκη της ανέγερσής του προέκυψε μετά τη κατάρρευση του Ωδείου που είχε κτιστεί στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Αθήνας από τον στρατηγό του Αυγούστου, τον Αγρίππα περί το 15π.Χ., και εκείνο σε αντικατάσταση του ακόμα παλαιότερου Ωδείου του Περικλή που είχε πυρπολήσει ο Σύλλας το 85π.Χ..


Το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού στην αρχική του μορφή ήταν ένα στεγασμένο οικοδόμημα με ξύλινη στέγη, είχε 32 σειρές καθίσματα και μπορούσε να φιλοξενήσει στις παραστάσεις του γύρω στους 5.000 θεατές. Όπως και στα περισσότερα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Η σκηνή είχε τρεις ορόφους, δυο από τους οποίους διατηρούνται μέχρι σήμερα.





Το ωδείο του Ηρώδου του Αττικού μέσα στη πάροδο των αιώνων είχε σχεδόν χαθεί από τις καταστροφές που είχε υποστεί και τις επιχωματώσεις. Το 1857 ξαναήρθε στο φώς χάρη σε ανασκαφές αλλά δεν αναστηλώθηκε στη σημερινή του μορφή παρά τη δεκαετία του 1950 και από τότε κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί τις παραστάσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.