Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Παππούς και εγγονή (Ανθολόγιο)

Το κείμενο που διαβάσαμε  σήμερα από το ανθολόγιο είναι απόσπασμα από το βιβλίο της Φωτεινής Φραγκούλη  "Το μισό πιθάρι".



Η σχέση της εγγονής Ελένης με τον παππού Μανώλη, οι ιστορίες του, αλλά και η προσπάθεια της μικρής να καταλάβει τα μυστικά του, όλα αυτά παρουσιάζονται στο πολύ προσεγμένο βιβλίο της Φωτεινής Φραγκούλη.

Ο μικρασιάτης παππούς μπολιάζει την εγγονή όχι με το μίσος για το γειτονικό λαό, αλλά με αγάπη για εκείνα τα χώματα. Κι εκείνη, όταν μεγαλώνει καταλαβαίνει όσα της έλεγε ο παππούς της. Ότι το άλλο μισό πιθάρι, αυτό που λείπει απ' το δικό τους πιθάρι, βρίσκεται απέναντι!

Μια κόκκινη κλωστή ενώνει ανθρώπους, τόπους, ιστορίες. Ενώνει τη μικρή Ελένη με τον παππού και το νησί της, τη Λέσβο. Το νησί με τη στεριά απέναντι, τα τουρκικά παράλια.  Καλοκαίρια, χειμώνες, καρπούζια, γλυκά του κουταλιού, αστεία, τραγούδια, περιπέτειες. Πράματα και θάματα ξεχειλίζουν από το μισό πιθάρι στο υπόγειο του σπιτιού της Ελένης. Πράματα και θάματα. Και ένα μυστικό! Το ξέρουν κάποια παιδιά του χωριού και τα μικρά αλεπουδάκια. Ποιο είναι το αυτό το μυστικό;
Είναι ένα ποτάμι που κυλά......
 Οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν ακόμη ότι η αναζήτηση δε σταματά στα παιδικά χρόνια, αφού κάθε απάντηση, κάθε ανακάλυψη, έχει το χρόνο της.



Η Φωτεινή Φραγκούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Μόλυβο της Λέσβου. 








Το επίσημο όνομα του χωριού είναι Μήθυμνα, το όποιο είναι και το αρχαίο του όνομα, οι ντόπιοι όμως το αποκαλούν Μόλυβο. Βρίσκεται στο πιο βόρειο σημείο της Λέσβου και είναι ένα παραδοσιακό μέρος μεγάλης ομορφιάς, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.  
Είναι γεμάτο σπίτια χτισμένα από μεγάλες πέτρες με χρωματιστά παντζούρια .Στενά δρομάκια τυλίγονται γύρω από τα σπίτια, τα σιντριβάνια τούρκικου τύπου και τα θαυμάσια αρχοντικά με τα πανέμορφα ταβάνια με τοιχογραφίες. Ένα καλοδιατηρημένο βυζαντινό κάστρο στέκεται περήφανα σ' έναν λόφο, λίγο πιο πάνω από τη Μήθυμνα.