Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ταξίδι στο φεγγάρι


Ο άνθρωπος πάντα ήθελε να ταξιδεύει μακριά, να γνωρίζει νέους τόπους και να κατακτά όλο και πιο μακρινούς ορίζοντες. Το ταξίδι στο διάστημα ήταν πάντα μια μακρινή μεν, αλλά μεγάλη του επιθυμία και η εξερεύνηση του διαστήματος ένας στόχος απίστευτα ελκυστικός, τον οποίο κυνηγούσε συνεχώς.


 Οι Διαστημικές πτήσεις αποτελούν την συναρπαστικότερη από όλες τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολήθηκε το ανθρώπινο είδος στην ιστορία του. 


Το ταξίδι του ανθρώπου στο διάστημα ξεκίνησε το 1957, όταν πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη εκτόξευση του Σπούτνικ 1, μιας μεταλλικής σφαίρας από αλουμίνιο, με μισό μέτρο διάμετρο και βάρος 90 κιλών, που ήταν το πρώτο αντικείμενο που έθεσε ο άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη γη. «Ένας νέος δορυφόρος της γης, ένα νέο φεγγάρι» που περιστρεφόταν για 3 εβδομάδες.



Ένα μήνα αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου 1957, εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο Σπούτνικ 2, μεταφέροντας τον πρώτο αστροναύτη που δεν ήταν άλλος από τη Λάικα, τη διάσημη σκυλίτσα.


 Τα αμέσως επόμενα χρόνια οι προσπάθειες συνεχίστηκαν εντατικά και στις 12 Απριλίου 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα και κάνει την περιφορά της Γης.



 Στις 20 Ιουλίου 1969 ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Έντουιν Όλντριν πατάνε στο φεγγάρι!   

Όμως πολύ πριν από την πραγματοποίησή των διαστημικών ταξιδιών,   οι άνθρωποι τα φαντάστηκαν, τα ονειρεύτηκαν  και έγραψαν για αυτά.
Ένας από τους αρχαίους συγγραφείς που έγραψε για ένα τέτοιο ταξίδι στο φεγγάρι ήταν ο Λουκιανός. 



Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (120-180 μ.Χ. περίπου) γεννήθηκε στα Σαμόσατα, μια πόλη δίπλα στον ποταμό Ευφράτη, στο σημερινό Κουρδιστάν, στην εξελληνισμένη τότε Συριακή επαρχία με το όνομα Κομμαγηνή (τα Σαμόσατα λέγονται σήμερα Σαμσάτ και ανήκουν στην Τουρκία). 



Στην αρχή τον βρίσκουμε μέσα στο εργαστήρι του θείου του, που ήταν γλύπτης. Στο μικρό Λουκιανό όμως δεν άρεσε καθόλου η γλυπτική, ούτε και ήθελε να δουλεύει μαζί με το θείο του. 
Αντί γι' αυτό προτίμησε να μάθει τα ελληνικά και να σπουδάσει τη ρητορική τέχνη, στην οποία έγινε πράγματι πολύ καλός. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει πολλά ταξίδια και να γνωρίσει πολλές χώρες.

Από την Αντιόχεια της Συρίας, όπου εργάστηκε για πρώτη φορά ως ρήτορας, και τη Μικρασία, πέρασε στην Ελλάδα και ταξίδεψε πολλές φορές στην Ιταλία και τη μακρινή Γαλατία. Γύρω στα σαράντα εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα, βιοποριζόμενος από τη σοφιστική, και ασχολήθηκε παράλληλα με τον σατιρικό διάλογο και την επικούρεια φιλοσοφία. 

Ο Λουκιανός έγραψε πολλά έργα. Σε μια εποχή που οι διανοοούμενοι φρόντιζαν να "ελληνοφέρνουν", τόνιζε πάντα τη Συριακή καταγωγή του, δίνοντας το παράδειγμα ενός Έλληνα μετέχοντος της Ελληνικής Παιδείας και όχι κατ' όνομα. Θεωρείται, μεταξύ άλλων, ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας, με έργα για διαστημικά ταξίδια και αστροναύτες, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα "Αληθής ιστορία" και "Ικαρομένιππος".
Πέθανε το 192 μ.Χ στην Αλεξάνδρεια.



Ο άνθρωπος εξερευνώντας το διάστημα .