Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τα ταξίδια του παππού μου

«ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ»  

Με τον τίτλο αυτό ο συγγραφέας Γεώργιος Βιζυηνός αναφέρεται στο μοναδικό ταξίδι που μπόρεσε να κάνει ο παππούς του, δηλαδή τον θάνατο. Ο θάνατος είναι ένα αιώνιο, παντοτινό ταξίδι που κανένας δεν μπορεί να αποφύγει.

Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα για το συγγραφέα.



   Αφηγητής του διηγήματος είναι ο εγγονός ο οποίος αρχικά περιγράφει το ταξίδι του στην Πόλη με την ιδιότητα του ραφτόπουλου του αρχιράφτη της Βαλιδέ – Σουλτάνας και αναμένει να του συμβούν όλα όσα του έχει αφηγηθεί ο παππούς του.


    Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει από τις περιπέτειες που του διηγούνταν ο παππούς του, γεγονός που τον αναστατώνει και τον στεναχωρεί χωρίς όμως να τον κάνει να χάσει την πίστη του στο αγαπημένο του αυτό πρόσωπο. Ενώ δούλευε στην Πόλη, έρχεται ο Θύμιος, ο υπηρέτης του παππού, προκειμένου να τον μεταφέρει στο χωριό και να δει τον παππού του πριν πεθάνει. 

    Ο εγγονός επισκέπτεται τον παππού του και του διηγείται το ταξίδι του στην Πόλη ενώ τον ρωτά για τα ταξίδια που έκανε αυτός. Μετά από αυτή τη συζήτηση αποκαλύπτεται πως ο παππούς όχι μόνο δεν έχει κάνει κανένα ταξίδι στη ζωή του, αλλά πως και αυτά που είχε διηγηθεί στον εγγονό του τα είχε ακούσει από τη γιαγιά του και τη γυναίκα του.
   Στη συνέχεια, ο παππούς περιγράφει την παιδική του ηλικία, τον γάμο του σε μικρή ηλικία καθώς και το παράπονο του για το ατέλειωτο ταξίδι του. Την επόμενη μέρα της συζήτησης, ο παππούς πεθαίνει πραγματοποιώντας , έστω μέσω του θανάτου , το μοναδικό ταξίδι της ζωής του. 

  Ο μικρός αφηγητής στο ταξίδι του και κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη είδε και γνώρισε πολλά. Είδε την Προποντίδα, το Βόσπορο,  καράβια μικρά και μεγάλα,  την Αγια-Σοφιά ...

Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα για το Βόσπορο.

 


Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα για την Αγία Σοφία.