Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Έναστρη Νύχτα , Βίνσεντ Βαν Γκόγκ

 Η «Έναστρη νύχτα» είναι από τις πιο διάσημες εικόνες του νυχτερινού ουρανού που δημιουργήθηκαν ποτέ κι έχει αναδείξει τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. 

Πρόκειται για έναν πίνακα που καθηλώνει όποιον τον βλέπει με την ένταση και τα έντονα χρώματά του. Ίσως το βασικότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι δημιουργεί ένα αίσθημα μεγάλης μοναξιάς, αλλά και μεγάλης χαράς ταυτόχρονα.

 Όλοι μιλούν για ένα συγκλονιστικό έργο με μοναδικά χαρακτηριστικά:

-Τα στριφογυριστά σύννεφα και τα αστέρια είναι υπερβολικά μεγάλα σε σχέση με το τοπίο δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ότι κινούνται, ενώ «φυλακίζουν» το βλέμμα του θεατή!

-Η ένταση στο πάνω μέρος του πίνακα ενδυναμώνεται από τις γαλήνιες φόρμες των σπιτιών του χωριού που απεικονίζεται. Με αυτόν τον τρόπο, ο ζωγράφος πετυχαίνει μοναδική ισορροπία στο έργο.

-Τα αντιφατικά συναισθήματα που προκαλεί ο πίνακας ολοκληρώνονται με τη μαύρη σκιά του δέντρου που υψώνεται τρομακτική στον ουρανό και μοιάζει να τον χωρίζει.

Η «Έναστρη νύχτα», που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο έργο του Βαν Γκόγκ. Ο λόγος δεν είναι μόνο η μοναδική τεχνοτροπία του ζωγράφου. Μάλλον είναι το γεγονός ότι όποιος το έχει αντικρίσει δεν μπορεί παρά να συγκινηθεί και να ταξιδέψει και ο ίδιος σε αυτή τη μαγική νύχτα.
Αναδημοσίευση από: http:// www.oikade.gr  

 Δείτε  πως αποκτά κίνηση με τη βοήθεια της τεχνολογίας.